27.6.2015

Workshop: Qigong - keho, mieli ja hengitys by Päivi Peusa

Ratsastus on ihmisen ja hevosen yhteinen liikuntamuoto
Hevonen tarvitsee koulutusta ja jumppaa kasvaakseen miellyttäväksi ratsuksi, tämä on selvää. Nykyään alkaa jo monelle olla myös selvää, että omia ratsastajanominaisuuksiaan voi kehittää muutenkin kuin ratsastamalla. Itse olen treenannut kiinalaisia lajeja - taiji, qigong ja yiquan - ja olen hyvin vakuuttunut niiden ratsastusta tukevista vaikutuksista :) Miksi?

Millainen olisi unelmaratsastus?
Hevonen näyttää innokkaalta jo tarhasta hakiessa. Itse olen myönteinen ja kannustava. Harjaaminen ja satuloiminen saa ajatukset keskittymään tähän hetkeen ja yhteiseen olemiseen. Miltä hevonen tuntuu, miltä tämä hetki tuntuu?

Selkään nousu on rauhallinen, hevonen on oppinut odottamaan. Lähdemme liikkeelle ja oma kehoni löytää sopivan vireen hevosen liikkumiseen mukautuessaan. Tunne on elastinen, liikumme yhdessä. Hevonen on kuulolla ja vastaa kevyeen apuun, itse olen kehon ja mielen kokonaisuus, joka on tarpeeksi rento kuullakseen ja aistiakseen hevosen ehdotukset ja vastaukset. Ratsastuksesta syntyy vuoropuhelu, tilan avaamista ja täyttämistä.


Kiinalainen qigong on monipuolinen kehon, mielen ja hengityksen yhdistävä harjoitus. Yksinkertaiset ja kiireettömät liikkeet tehdään hitaasti omaa kehoa kuunnellen ja ääriasentoja välttäen. Rauhalliset toistot vaativat keskittymistä. Harjoitteet voivat olla lihaksia ja jänteitä venyttäviä, selkärankaa liikuttavia sekä pehmeitä pyöreitä keinuvia liikkeitä. Lisäksi tehdään seisten tehtäviä staattisia harjoituksia, meditatiivista istumista sekä erilaisia hengitys- ja rentoutusharjoituksia. Vaikka liikkeet tuntuvat yksinkertaisilta ja helpoilta ne ovat yllättävän tehokkaita. Harjoitteet avaavat tehokkaasti kehon lukkoja, poistavat kroonisia jännityksiä, lisäävät liikkuvuutta ja keskilinjan voimaa sekä rentouttavat fyysisesti ja henkisesti.

Qigong harjoittelun tärkeimmät periaatteet ovat rentoutuminen, keskittyminen, hengitys ja oikea kehon linjauksen löytäminen. Laji eroaa länsimaisesta liikunnasta. Länsimaisessa kuntoilussa treenataan usein suuria lihaksia ja lihasryhmiä. Qigong harjoituksessa sen sijaan pyritään aina koko kehon, mielen ja hengityksen liikkeeseen, kun yksi liikkuu, kaikki liikkuu. Aivan kuten hevosen liike, joka liikuttaa ratsastajaa. Vain sopivan rento keho voi päästää lävitseen hevosen liikkeestä syntyvän energian. Vain sopivan voimakas keskilinja ylläpitää ratsastajan linjauksen. Vain sopivan keskittynyt mieli kuulee ja tuntee, mitä hetkessä tapahtuu...

Tervetuloa kokeilemaan qigongia!
Terveisin Päivi
Blogi: http://www.paivintalli.blogspot.com/

Qigong-workshopit lauantaina 4.7. klo 12.15-12.35 ja 17.50 - 18.10 sekä sunnuntaina 5.7. klo 13.35-13.55 ja 16.05-16.25